Poneiul Connemara își are origini străvechi în regiunea situată pe coasta vestică a Irlandei care îi poartă de altfel numele.
Rasa este rezultatul încrucișărilor numeroase între caii orientali care au marcat profund dezvoltarea rasei. Mai târziu, va primi aporturi de sânge de la Pur Sânge Englez, Pur sânge arab și Clydesdale. Rezistența și forța sa l-au făcut să fie folosit mult timp pentru muncile agricole, dar în zilele noastre, devenit calul ideal pentru turism și competiții.

Căluțul din această rasă are o înălțime ce variază între 1,28 și 1,48, roba sa fiind sură, neagră, roibă,murgă, izabelă și, mai rar, palomino. Are o talie medie și echilibrată cu spațiu mare între ochi, urechi mici, pavilioane bine definite, destul de dezvoltate fără să fie grele și nările mari. Poney-ul Connemara arborează un gât bine conformat, cu coama abundentă, iar umerii lungi și bine înclinați se prelungesc spre un spate puternic. Crupa este ușor oblică și musculoasă, iar coada lungă și deasă. Poneii Connemara au membrele rezistente și articulațiile uscate. Are coate scurte și aplomburi corecte, tendoane bine detașate și picioarele bine făcute.

ponei

Este poneiul de sport prin excelență, putând fi folosit la mai toate disciplinele: probă completă, sărituri, atelaj și anduranță. Temperamentul său bun, inteligența și capacitățile sale fizice, îl fac să fie un ponei ideal pentru călăreți de toate vârstele. În anul 1923, ia ființă Connemara Breeder’s Society în Irlanda, iar primul stud-book este editat în 1926. Popularitatea sa s-a răspândit în toată lumea, Franța și Irlanda având șeptelul cel mai important.

Este unul dintre cei mai buni ponei de sport, fiind folosit atât de copii cât și de părinți și călăreți profesioniști grație vocației sale sportive. Foarte polivalent, poate fi folosit în toate disciplinele, excelează în sărituri, concurs complet și dresaj, dar este căutat și pentru atelaj și horse-ball. Inteligența, rusticitata și rezistenta sa îl fac să fie unul dintre poneii preferați în călăria de agrement.

Unii ponei din această rasă au obținut mari performanțe sportive de-a lungul timpului. Dexter Leam Pondi este vicecampion european pe echipe în 2002 și laureat al trofeului Hermes în 2003 la categoria ”ponei” la sărituri peste obstacole. De asemenea, Stroller este un ponei Connemara premiat la sărituri, la categoria ”cai”.ponei3