Primii cai Appaloosa au fost crescuți de un trib din America de Nord- indienii Nimíipuu, stabiliți în apropierea râului Palousa. Astăzi se întâlnesc în toată lumea, chiar dacă sunt mai numeroși în Statele Unite.

Sunt cai deosebiți datorită petelor, fiind utilizați des la parade, au un temperament blând și docil, ceea ce-i face să fie potriviți pentru călărie. Vorbim despre caii din rasa Appaloosa, cai cu origini indiene, foarte populari în America.

Descriere

Este un cal cu o talie între 1,40 m și 1,60 m, robust, cu cap fin și urechi scurte, amabil și docil, potrivit pentru călăria de tip western. Particularitatea rasei constă în roba pătată. Practic, aceasta este formată din pete inegale, albe pe un fond închis, sau pete închise pe fond alb, asemeni unui câine dalmațian. Sub firele de păr, pielea își schimbă și ea culoarea: brună sub păr închis, roz sub păr alb. De obicei, calul are pete peste un fond maro. Există însă și diferite de culori de pete: Leopard (păr alb cu pete negre) sau păr negru și pete albe. Appaloosa este un cal solid, cu un spate scurt și puternic. Are pieptul și spatele puțin arcuite, cu copite puternice, ca mai toți caii din rasa sa. Urechile sunt robuste și sunt marcate cu unele dungi verticale albe sau negre. Are puțin păr în creștet și coamă.

appaloosa

Temperament

Caii din această rasă sunt prietenoși, sensibili, foarte ușor de îngrijit, dar și foarte agili, atletici și curajoși. Sunt foarte buni la salturi și au o rezistență notabilă pe distanțe mari.

Rădăcini spaniole

Indienii Nimíipuu sau Nez Perce, care își duceau viața în nord-estul statului Oregon, au creat această rasă în secolul al XVIII-lea pornind de la exemplare de cai spanioli aduși pe continentul american de conquistadori, unii dintre acești cai fiind purtători ai genei care creează acele pete pe robă. În timpul cuceririi teritoriilor triburilor indiene de către trupele americane, în 1876, caii au fost decimați, fiind pe punctul de a dispărea. Rasa a fost revitalizată în 1938, atunci când a fost creat Clubul de Cai Appaloosa, în orașul Moscow, statul Idaho, situat în zona Pacificului de nord-vest.

Rasa Appaloosa este adaptare americană a unui cal pătatunic, crescut în Statele Unite ale Americii. Calul pătat poate fi văzut zugrăvit în grotele în care omul primitiv își ducea viață în urmă cu mai bine de 20.000 de ani. Acești cai au fost cunoscuți sub o multitudine de nume fiind  foarte răspândiți și în Europa și Asia.

appaloosa1