„Nimic nu este atat de bun pentru interiorul unui om ca partea exterioara a unui cal.”
John Lubbock – zoolog, arheolog
Calaria este mai mult decat o modalitate de a-ti petrece timpul liber, este o adevarata terapie cu o lista lunga de efecte benefice asupra sanatatii.Terapia cu cai consta intr-un program de interventii sau de ingrijiri pe care un terapeut le acorda pacientului sau, in prezenta sau cu ajutorul unui cal. Ea are drept scop mentinerea sau ameliorarea starii de sanatate la persoanele care sufera de diverse tulburari (fizice, psihologice sau sociale). Aceasta terapie tratează cu succes depresia, singurătatea, anxietatea, stresul, deficienţele în relaţionare, comunicare, problemele de ataşament, abuz, neglijenţă, autism, ajutând totodată în dezvoltarea personală, creşterea încrederii în sine, observarea propriului comportament şi interpretarea acestuia.
Totodata, terapia asistata de cai contribuie la cresterea stimei de sine, la satisfacerea unei parti a necesitatilor noastre psihologice si emotionale – de a ne simti utili si iubiti in mod neconditionat.
Beneficiile terapiei asistate:
- Reducerea stresului
- Cresterea stimei de sine
- Imbunatatirea interactiunilor sociale si starilor persoanelor
- Imbunatatirea starii de spirit
- Imbunatatirea capacitatii de concentrare
- Efect calmant si reconfortant care se repercuteaza asupra sanatatii fizice si mentale
TESTIMONIALE
” Inca de la intrarea am fost impresionata de frumusetea locului. O curte de o marime potrivita cu multe flori si verdeata ce te imbia sa te opresti si sa admiri tot ce te inconjoara. Mergand pe aleea ce duce in capatul curtii am regasit organizarea si linistea gospodariei bunicilor cu utilitatile anului 2015.
Pasari si animale de talie mica mai vazusem si in curtea bunicilor, dar pentru mine a fost prima intalnire cu caii. Documentarele, filmele si cartile nu m-au pregatit pentru ceea ce aveam sa traiesc in cele 2 ore petrecute acolo.
Pe parcursul exercitiilor am invatat ca teoria nu seamana deloc cu practica, ca fiecare are ritmul lui de invatare si adaptare, ca simtim diferit chiar daca facem acelasi lucru. De la respingere am trecut prin acceptare, adaptare si apoi recunoastere a mea si a relatiilor cu cei din jur.
Pentru mine cuvantul zilei a fost CONSTIENTIZARE:
-a faptului am gasit locul in care poti evada si asta la doar cativa km de oras-ca prin astfel de de locuri copii care nu au bunici/rude la tara pot vedea pe viu animalele pe care le-au vazut in carti-ca pot si trebuie sa gasesc forta de a conduce si trece de piedicile pe care viata ti le scoate in fata.”
Mirela
„N-am stiut la ce sa ma astept, dar curand am fost dusa usor pe un fagas unde nu credeam ca voi ajunge vreodata: acela al descoperirii de sine cu ajutorul cailor…Contactul cu mirificele animale blande nu mi-a produs o stare de neliniste, din contra…o stare de echilibru indusa aproape hipnotic de prezenta lor. Nu eu conduceam capastrul, ci parca ei ma ghidau undeva, nu stiam inca unde…Sarcinile indicate de dna psiholog au fost duse la indeplinire, necunoscand scopul lor, eram modelati fara a fi constienti spre o finalitate mult mai profunda, subiectiva, individuala.Comuniunea dintre cal si om produce o anumita scanteie care apride in sufletul naivului participant la acest curs torta care il trimite pe un drum fara intoarcere: spre radacini ancestrale pure si inocente ale sufletului supra– poluat de grijile citadine, puerile si uneori meschine.
Ora de terapie nu a durat mult, de fapt timpul a zburat atunci cand comunici cu animalele. Am descoperit ulterior ca trecuse aproape doua ore fara a simti presiunea acestora. Imi amintesc ochii mari si blanzi ai cailor care-ti atingeau prin indicatiile oferite de dna psiholog anumite parti ale sufletului inca necunoscute de tine. Persoana aplecata asupra coamei calului era total diferita, nu mai eram eu…eram una cu animalul, eram atrasa de o forta mai presus de sine, spre cineva fara temerile acumulate in timp, fara fatada conjuncturala sau sociala.
Nu sunt o persoana excesiv de sensibila dar am fost impresionata cand la finalul cursului, am inteles anumite lucruri despre mine de care nu eram constienta dar care imi conduc viata.Am inteles ca pot schimba anumite lucruri pe care nu le realizam cu deplina luciditate. Cumva mi s-a dat puterea de a alege, de a schimba ceva din viata mea, am constientizat puterea libertatii a sufletului uman: libertatea de a decide, de a trai, de a iubi, de a uri, de a fi om intr-un cuvant.
E greu a descrie ceea ce simti, trebuie sa traiesti aceasta legatura speciala cu aceste animale sub stricta si totusi non-invaziva prezenta a dnei psiholog si a echipei sale. La finalul orei, discutia purtata cu dna psiholog a avut rolul determinant in descoperirea de sine, ritmul linistitor al cailor si caldura pe care ei au degajat-o, facilitand acest lucru.Curios este faptul ca fiecare dintre noi am simtit cu totul altceva, ceva particular sufletului si personalitatii noastre.Este, de fapt, o poveste despre cal si om, despre simplitate, cunoastere, incredere in sine, descoperire de sine, despre cine suntem noi cu adevarat!
A. – profesor