Vom aborda un subiect foarte interesant şi plin de informaţii noi cu privire la folosirea cailor, coterapeuţi atent antrenaţi, în evaluarea, conştientizarea şi descoperirea modalităţilor de abordare de către fiecare individ în parte a grupurilor de care aparţine. Modalitatea de comportament aleasă vizează eficientizarea raporturilor individuale şi de grup, a rezultatelor evaluate în funcţie de scopul propus.

De cele mai multe ori, această abordare nouă este însoţită de scepticism, participanţii descoperind în foarte scurt timp cât de multe beneficii însoţesc activităţile legate de animale. Spaţiul în care se desfăşoară aceste activităţi este natural, departe de ceea ce reprezintă activităţile zilnice, într-o lume cu totul deosebită, alături de parteneri atât de interesanţi – caii.

Caii sunt atât de sociabili încât formează, de la început, o legătură strânsă cu partenerii lor umani, punând bazele premiselor schimbării şi înţelegerii raporturilor în grup, a rolului fiecărui individ în parte, a contribuţiei personale şi a eficientizării
comunicării pentru o maximizare a resurselor, o minimizare a costurilor şi crearea unui mediu pozitiv.

Exerciţiile conduse de un coordonator, ce cunoaşte animalele cu care indivizii interacţionează, sunt construite şi dezvoltate pe baza conceptelor abordate şi a scopurilor propuse în discuţiile preliminare cu persoanele participante. Există diferite laturi ce pot fi explorate simultan sau individual.

În cadrul companiilor, putem avea teme ca „Management şi Leadership” , ce poate cuprinde „motivaţia în cadrul organizaţiei”, „construirea unei echipe unite în cadrul organizaţiei”, „rezolvare de probleme”, „gândire creativă”; „consolidarea echipelor”, subiecte ca „responsabilităţile şi rolul fiecărui membru în cadrul echipei”, „identificarea şi atingerea scopurilor personale”, „eficientizarea fiecărui membru al echipei”, „cum să lucrezi cu personalităţi diferite”; „creşterea încrederii” şi aspecte precum „depăşirea temerilor”, „acceptarea provocărilor, ca element activ al afacerilor”, „dezvoltarea ideilor noi”, „acceptarea schimbării”.

team1

Din alt punct de vedere, vom aborda „Abilităţile de comunicare” ce înglobează „procesul comunicării şi explicarea acestuia”, „să învăţăm să ascultăm”, „comunicarea non-verbală”, „comunicarea verbală”, „gândire creativă”; pe plan personal avem în veder „introspecţia” cu particularităţile sale „recunoaşterea şi adaptarea individului la trăsăturile de personalitate diferite ale indivizilor cu care intră în contact”, „recunoaşterea propriilor trăsături de personalitate”. Oricare dintre aceste exerciţii pot fi aplicate şi în plan personal, al grupului restrâns familial.

Comportament non-verbal

Comportamentul non-verbal este cel care primează în comunicarea cu animalul – calul în speță – modelarea acestuia şi răspunsurile sincere sunt modalitatea prin care comunicarea funcţionează. Învăţăm să comunicăm eficient, congruent, asertiv, să exprimăm clar ideile, direct, într-o manieră asertivă. Rezultatele acestei forme de lucru în echipă şi de perfecţionare a tuturor aspectelor legate de aceasta sunt vizibile într-un timp foarte scurt, datorită acţiunii nemijlocite a acestui animal – calul.

Introspecţia, autoevaluarea şi evaluarea corectă a celorlalţi participanţi activi ai vieţii sociale generează o abordare eficientă şi rapidă a posibilităţilor şi resurselor de care dispunem.

Cerinţele din ce în ce mai exigente şi stresul ce însoţeşte aceste cerinţe necesită o adaptare şi o cunoaştere cât mai profundă a propriei persoane, pentru un răspuns potrivit situaţiei generate. Vă invităm astfel la iniţierea acestui proces al cunoaşterii
propriei persoane şi a celorlalţi alături de cai!team2