tarpanul2

Tarpanul actual sau konick polski este descendentul cailor primitivi care traiau în unele regiuni ale Europei Orientale. Ultimii tarpani salbatici au fost capturati în estul Poloniei în 1780, au fost domesticiti si apoi distribuiti taranilor. Au fost redescoperiti în secolul al XX-lea de oamenii de stiinta polonezi care au tinut sa conserve aceasta linie de sânge remarcabila.

Tarpanul de stepa

Tarpanul (Equus gmelini) este o specie salbatica de cai, care, pâna la sfârsitul secolului al XIX-lea, era raspândita în stepele
din jurul Marii Negre. Tarpanul de stepa are denumirea stiintifica ”Equus ferus gmelini”, iar varietatea de padure se      numeste ”Equus ferus sylvaticus”. Cuvântul“tarpan” este de origine turcica (dupa unii kirghiza sau kazaha) însemnând “cal”. O varietate a tarpanului este calul Przewalski (Equus przewalskii), supranumit calul salbatic stravechi sau calul Tahi (Takhi), cu raspândire la est de Urali. Din tarpan descind unele rase usoare de cai, arab, akaltechin, calul moldovenesc, etc. Înainte de disparitia tarpanului din habitat, au putut fi mentinute exemplare în gradini zoologice. Astfel, specialistii au    reusit sa sustina reînmulirea acestei varietati cabaline si sa lase herghelii de tarpani în Mongolia si China.

Tarpanul de stepa si tarpanul de padure

În 1887, ultimul cal tarpan aflat în captivitate a murit la Moscova. Exista doua subspecii ale tarpanului: tarpanul de stepa si tarpanul de padure. Pâna în secolul al XIX-lea, trupe enorme de tarpan de stepa populau stepele din Europa de Sud-Est si regiunea din jurul Marii Caspice, în timp ce tarpanul de padure popula o mare parte din Europa occidentala si centrala, dar a fost treptat eliminat din cauza agricultorilor. La începutul secolului al XIX lea, caii salbatici traiau înca în rezervatia de vânatoare din Zomoya, în apropiere de Bilgoraj, în sudul Poloniei, dar multi au pierit în 1812 si 1813, iar supravietuitorii au fost donati taranilor. Ultimul Tarpan salbatic din Polonia a murit în 1814, iar ultimul din Caucaz, în a doua jumatate a  secolului XIX.

trapanul3

Reconstituirea rasei

Pentru reconstituirea rasei, guvernul polonez a reachizitionat toti subiectii care aveau un caracter similar cu al Tarpanului,
care au fost transportai în padurile din Popielno si Bialowieska. Astazi, tarpanii domestici sunt lasati în libertate în jurul
lacului de Der (Marna) pentru a contribui la mentinerea si restabilirea diversitatii faunei si florei.
Un armasar de cinci ani, Obrok si trei iepe, Normandia, Najezka si Wrka, au fost reintrodusi în rezervatie i s-au adaptat perfect noului mediu.

Descriere

Tarpanul rezista foarte bine celor mai aspre conditii climatice, fiind capabil sa se reproduca foarte repede. Masoara în jur de 1,30 m, roba sa fiind sura, izabela, cu coama si coada negre. Are o dunga de zebra pe picioare.

tarpan