Te-ai întrebat vreodata daca noi, românii, ne putem mândri cu o rasa de cai autohtona? Ei bine, da, o rasa pur româneasca este Hutulul. Este un calut originar din Muntii Carpati,rezistent, puternic si rabdator, dar vioi si simpatic.

Forta si rezistenta
Hutulul este o rasa de cai mici, originara din Muntii Carpati, crescuta la Herghelia Lucina. Este o rasa de cai reprezentativa
pentru tara noastra, cu o istorie veche în zona Muntilor Orientali. Este folosit în special la munca, datorita fortei si rezistentei sale. Prima mentionare a Hutulului dateaza din anul 1606, iar numele rasei vine de la Hutuli, o populatie de limba ucraineana, care traieste în Bucovina, Maramures si Pocuia (Ucraina). Descoperirile arheologice au scos însa la iveala faptul ca aceasta rasa de cai este mult mai veche decât populatia care îi da numele.

Stramos preistoric

Stramosul Hutulului a fost calul Tarpan, un cal salbatic din Preistorie, al carui habitat se întindea din Spania, pâna în centrul Rusiei. Se crede ca pe monumentele ridicate de Împaratii romani Domitian si Traian, sunt înfatisati pentru prima data caii din rasa hutul ca fiind animale de povara, folosite de daci. Spre deosebire de alte rase de cai mici, Hutulul a fost foarte rar încruciat cu cai din alte rase. Faptul ca acest cal a trait si s-a înmultit în conditii vitrege i-a conferit, de-a lungul generatiilor, rezistena, putere si robustete. În secolul al XIX-lea, Hutulul a fost folosit si în armata Imperiului Austro-Ungar.

hutulul1

La herghelie

În anul 1856, s-a înfiintat prima herghelie de cai Hutuli la Radauti, în judeul Suceava. Mai multe linii de sânge au fost stabilite de primii armasari adusi la Radauti (Goral, Hroby, Ousor, Pietrosu si Prislop). Caii au fost reprodusi cu foarte mare atentie pentru a se pastra puritatea rasei, iar, mai târziu, exemplare de Hutul au fost trimise în strainatate pentru a fi întemeiate herghelii. Cele doua razboaie mondiale au afectat serios efectivele de Hutuli din Estul Europei. Astazi, mai exista aproximativ 3.500 de cai Hutuli în lume, în România regasindu-se cele mai multe astfel de cabaline. Herghelia Lucina, înfi intata în anul 1877, în aproprierea graniei cu Ucraina, a avut o contributie esentiala în perfectionarea acestei rase.

Hutulul face parte dintre rasele de cai autohtone si este în prezent tipul reprezentativ al calului de munte, care de-a lungul anilor a dovedit ca este rezistent si adaptat conditiilor de munca din zona muntoasa. Totodata, el îmbina destul de bine raportul dintre masa corporala, conformatie si aptitudinile de munca.

Robust si energic
Hutulul este un cal de talie mica, cu o înalime ce nu depaseste 1,50 m, si o greutate de aproximativ 400 kg. Capul este relativ mare, în comparatie cu corpul. Profilul fetei este drept, cu ochi mari si expresivi, iar urechile sunt mici si mobile.Gâtul este scurt, musculos si îmbracat cu o coama bogata. Pieptul este puternic, iar picioarele sunt scurte si musculoase. Copitele sunt adaptate vietii de munte, fiind mici si dure. Culoarea acestor cai poate fi murga, roiba, gri etc. Unele exemplare mai au în partea de jos a picioarelor pete sau dungi de alta culoare. Aspectul general al acestui cal este cel al unui animal robust, foarte energetic si rezistent.