În sfârşit, am ajuns în şaua căluţului, gata pentru prima lecţie de călărie. Dacă până în acest moment, ne făceam griji de cum o să reuşim să încălecăm un cal atât de mare, urmează întrebările legate de cum ne vom menţine în şaua acestuia. Verificăm, pe cât posibil, să nu existe elemente de disconfort, ca de exemplu o cureluşă răsucită a scăriţelor sau un element vestimentar
ce ne incomodează.

Odată aşezaţi în şa, alături de instructorul nostru, pornim la pas pentru a ne obişnui cu mişcarea calului. Acomodarea cu mersul calului ne va lua ceva timp, dar lecţiile periodice ne vor conferi încrederea necesară înţelegerii şi continuării demersului. Luăm în considerare trei elemente distincte ale poziţiei călăreţului: braţe, trunchi, picioare. Pentru ca poziţia călăreţului să fie corectă, privit din lateral, ar trebui să existe o linie dreaptă ce trece prin articulaţia umărului, apoi a şoldului şi apoi călcâi (vezi imaginea).

tinuta

Vom începe prin a relaxa braţele, picioarele şi a face câteva exerciţii de încălzire a musculaturii pentru a putea fi pregătiţi să executăm mişcările necesare dobândirii echilibrului şi abilităţilor de a călări.

Trunchiul

Toată greutatea corpului este poziţionată în mod egal pe oasele bazinului ce fac contact cu şaua. Articulaţia şoldului este
mobilă, permiţând armonizarea cu mişcarea calului. Spatele este drept, cât mai înalt, dar relaxat, urmând mersul calului. Musculatura abdomenului este tensionată, în aşa fel încât să nu permită îndoirea trunchiului. Umerii sunt relaxaţi, mobili.

Bratele

Braţele trebuie să fi e relaxate, mobile, permiţând mişcarea calului prin intermediul dârlogilor. Articulaţia cotului este fl exibilă, îndoită. Încheietura mâinii va continua poziţia braţelor, fără a se curba în interior sau exterior. Pumnul va fi închis cu degetul mare orientat către în sus, poziţionând dârlogii după degetul inelar.

pumn

Capul

Capul călăreţului este mobil, având posibilitatea de orientare în direcţia de mers. Privirea urmăreşte această mişcare. Vom
evita, pe cât posibil, să privim în jos (în coama calului), obstrucţionând câmpul vizual şi poziţionarea corectă a corpului. Așadar, nu ne rămâne decât să vă dorim succes în achiziţionarea noilor abilităţi în cadrul lecţiilor de călărie!

Picioarele

Picioarele sunt relaxate, atârnând de o parte şi de alta a şeii, cu toată greutatea orientată către sol. Coapsele sunt în contact
cu calul, dar relaxate, permiţând mobilitatea şoldurilor. Genunchii sunt fl exibili, orientaţi spre interior, fără a exercita tensiune în musculatura coapselor. Gambele sunt apropiate de cal, păstrându-se orientarea către interior. Articulaţia gleznei trebuie să fi e mobilă şi poziţionată în direcţia de mers a calului. Greutatea călăreţului este distribuită în călcâie, care trebuie să fie orientate către sol, permiţând astfel contactul piciorului cu calul. Degetele de la picioare sunt orientate în sus, poziţionate în direcţia de mers. Scăriţa şeii va fi poziţionată în zona metatarsiană a tălpii piciorului.