Pe cai, in natura!

pe-cai-in-natura

Dacă iubeşti caii, natura şi călătoriile, vei fi cu siguranţă încântat să practici în timpul liber călăria de agrement. Prilej de convieţuire în aer liber, în armonie cu calul, dar şi cu grupul din care faci parte, drumeţia ecvestră este o experienţă de neuitat. Vrei să-ți iei cu tine cât mai multe lucruri, dar va trebui să te limitezi la strictul necesar pentru a nu-ți obosi prea mult calul. Așa că haide să vedem ce punem în bagaje.

Fie că pleci doar pentru câteva zile sau pentru câteva săptămâni, bagajul va fi întotdeauna prea greu. De aceea, va trebui să te gândești la ceea ce îți trebuie cu adevărat și să știi din timp în ce zona vei călători și cum va fi vremea acolo.

Ce și cum alegi

În afara documentelor de călătorie și a câtorva obiecte pentru îngrijirea copitelor (curățator copite) multe alte lucruri sunt indispensabile: o hartă sau o busolă, un cuțit, o trusă de prim ajutor atât pentru cal cât și pentru tine, o pelerină de ploaie, o sticlă cu apă.

Obiectele pot fi din piele, din pânză sau din material sintetic. Fiecare dintre aceste materiale are avantaje și dezavantaje: pielea este rezistentă, nu ține cald și se repară ușor, dar cântărește mult! Pânza este ușoară, dar nu este impermeabilă și nici foarte rezistentă. Materialele sintetice sunt de asemenea, ușoare, dar au o durată de viață mai redusă decât pielea. Dacă nu pleci în drumeție decât ocazional, poți opta pentru un material ușor și economic. Dar dacă ești un pasionat al turismului ecvestru, investește într-un ambalaj solid și durabil, pe care să-l poți întreține și repara mai mulți ani.

Bagajul complet

Șaua folosită în călăria de agrement permite, grație designului său și a accesoriilor, fixarea bagajului pe părțile laterale, cu condiția respectării câtora reguli importante: să nu stea direct pe cal, ca să nu se frece de pielea acestuia, forma și poziția lor să nu jeneze călărețul în mișcări. De asemenea, bagajul trebuie să fie fixat foarte bine, fiindcă traseul nu este întotdeauna ca în palmă și vei trece prin pădure, pe poteci înguste, iar crengile copacilor îți pot agăța bagajul. O altă condiție obligatorie este ca bagajul să fie etanș, indiferent de materialul în care este ambalat.

Valtrapul este un alt element cheie în călăria de agrement. Cel mai mic pliu, cea mai ușoară frecare dăunează calului. De aceea, e bine să alegi un valtrap dublu, dintr-un material care să nu țină cald și suficient de lung pentru a proteja spatele calului.

De asemenea, ai grijă ca nicio curea, scăriță sau pinten să nu cedeze în timpul călătoriei. Verifică, atent, cusăturile, gradul de uzură a fiecărei curele, a fiecărei bucle, ca și starea scăriței sau a pintenilor. Gențile trebuie să fie largi și adânci, ca să încapă toate lucrurile necesare în călătorie. Unele pot fi legate între ele și atașate pe flancurile calului. Altele sunt fixate individual și au avantajul că pot fi demontate separat.

0 replies

Scrie un comentariu

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>