hhPentru noi, oamenii, limbajul este sinomim cu cuvântul. Pentru cai însă, există alte forme de exprimare, unele dintre ele de multe ori la fel de expresive ca şi limbajul verbal. Care sunt mijloacele de comunicare ale calului află din rândurile care urmează. Vei pătrunde astfel într-un univers special şi îţi vei putea înţelege mai bine prietenul patruped.

La cai, limbajul corpului este unul foarte complex iar cunoaşterea lui reprezintă un pas important pentru a-ţi înţelege şi a comunica mai bine cu companionul tău cabalin.

Alfabetul urechilor

Marea majoritate a animalelor recurg la limbajul gestual, exprimându-se precum surdo-muţii, care fac gesturi multiple pentru a se exprima. Astfel, la cal, urechile nu servesc doar pentru a auzi ci sunt un mijloc de comunicare, poziția acestora permiţându-ne interpretarea atitudinii sale. Dacă urechile sunt drepte şi în mişcare înseamnă că animalul este atent şi îşi supraveghează anturajul. În natură, unul sau mai mulţi cai care conduc trupa, sunt mai mereu vigilenţi, cu urechile ridicate pentru a adulmeca posibilii prădători. Când urechile sunt aplecate în lateral: această poziţie poate fi un semn de supunere, de deconcentrare sau de somnolenţă. Atenţie, însă, unii caii au întotdeauna urechile îndreptate spre exterior, pur şi simplu fiindcă sunt mai urecheaţi. Urechile ridicate şi îndreptate în faţă: calul este atent, analizează un zgomot care îl nelinişteşte şi de aceea îşi îndreaptă urechile spre sursa de unde vine zgomotul pentru a-i descoperi originea. Urechile aplecate uşor spre spate: calul începe să fi e deranjat de ceva sau tu începi să-i induci o stare de tensiune şi atunci se simte inconfortabil. Urechi culcate: această poziţie a urechilor înseamnă că animalul nu este deloc mulţumit şi se prea poate să devină agresiv. Urechile culcate sunt, de asemenea, un indiciu că animalul nu se simte bine în pielea sa. În cazul unui cal lăsat prea mult timp şi prea des în boxă plictiseala se traduce printr-o agresivitate continuă. Dacă urechile sunt mobile, iar calul are limba scoasă, înseamnă că nu prea îi pasă de tine!

Limbajul cozii

Coada reprezintă şi ea un bun indicator oferindu-ne informaţii despre comportamentul unui cal. Coada îndreptată în sus este un semn că animalul se simte bine, este sănătos şi galopează fericit pe păşune. De reţinut faptul că un cal din rasa pur sânge arab are coada mai ridicată fi indcă are mai putine vertebre coccigiene. Coada între fese: această poziţie înseamnă că este vorba despre un cal căruia îi este teamă. De asemenea, această poziţie reprezintă un semn de supunere la caii tineri. Coada care se mişcă la dreapta şi la stânga înseamnă că animalul încearcă să alunge muştele, iar dacă biciuieşte aerul este un semn de enervare, de care este bine să ţii cont.

Expresia feţei

Ca şi noi, oamenii, calul adoptă o mimică ce exprimă starea sa de spirit. Astfel, dacă acesta are faţa destinsă, cu buza inferioară atârnând înseamnă că este ori pe jumătate adormit ori foarte relaxat. În schimb, faţa crispată, ca şi urechile aduse în faţă, sunt un semn de agasare! Dacă are buza superioară retrasă şi coama încordată înseamnă că încearcă să capteze un miros, să adulmece.

Corpul

Când calul începe să se mişte, ar trebui să încerci să-ţi dai seama ce anume vrea să îţi comunice. Unele semne ar putea prevesti faptul că animalul este gata să te lovească cu piciorul, anunţând o stare de spirit deosebită şi de aceea trebuie să le cunoaştem semnificaţia.

Descifrează corect

Un om pasionat de călărie trebuie să fie şi un bun cunoscător al calului său. Fiecare gest al calului reprezintă un semn, este mărturia unei emoţii pe care o resimte, este un mesaj pe care ţi-l adresează. Depinde de tine să le captezi şi să răspunzi la el. La cal, tot corpul comunică: de la urechi până la coadă, apoi ochii, coama, membrele şi întreg corpul, iar decriptarea acestui mesaj nu este întotdeauna atât de simplă.

O altfel de comunicare

Un cal se exprimă aşadar printr-un întreg repertoriu de mijloace de comunicare, multe dintre ele greu de înţeles pentru noi, oamenii. Dar calul comunică ajutându-se de tot corpul. Fiecare atitudine a sa este purtătoare a unui mesaj pentru cineva care ştie să îl citească. Astfel, un armăsar îşi apleacă gâtul atunci când vrea să ghideze mânzul sau iapa spre turmă. În acelaşi fel, calul care se afl ă în stare de alertă adoptă o poziţie a capului şi a cozii foarte specială. Mânzul îşi exprimă şi el supunerea
adulţilor lovindu-şi buzele şi adoptând o atitudine umilă. Omul înţelege de multe ori intuitiv acest limbaj al corplui. Astfel, ştie că un cal care are gâtul aplecat şi urechile în lateral, ochii pe jumătate închişi , înseamnă că este obosit sau plictisit.

Cu puţină atenţie şi răbdare, este uşor să înţelegem ceea ce vrea să ne comunice calul prin limbajul corpului său. În schimb, este mai greu de intuit ce transmite corpul nostru calului. Fiindcă, să fim siguri că, la rândul său, calul este capabil să înţeleagă propriul nostru limbaj gestual. Astfel, mimica noastră, postura noastră indică starea noastră de spirit şi sunt foarte grăitoare pentru caii noştri. Cum este mai greu să minţi cu corpul decât prin cuvinte, călărețul va trebui să înveţe să se stăpânească, să fie calm şi hotărât în preajma calului dacă vrea să inspire acestuia încredere şi respect.