Folosirea animalelor în cadrul ședințelor de terapie a modificat atât percepția clienților față de terapeut, cât și modalitatea
de abordare a situațiilor terapeutice de către psihoterapeut. Prezența animalelor – ca și coterapeuți – diferențiază imaginea tradițională a terapeutului și clarifică raportarea concretă a acestuia la clientul său.
Empatie
Astfel, terapeutul este văzut ca un actor empatic, un personaj dispus să înțeleagă în totalitate situația problematică a clientului, cu ajutorul partenerului de încredere – calul. Coterapeutul oferă așadar acea încredere aceluia care este dispus, prin crearea unei relații unice, să meargă cu un pas mai departe, în profunzimea problemei, pentru a oferi suport în rezolvarea acesteia. Planul terapeutic, la care participă implicat întrutotul și coterapeutul, vizează dezvoltarea unei modalități inedite de rezolvare a problemelor clientului, accesând resurse noi și abilități diferite, creative ale psihoterapeutului.

Nivel motivațional
Prezența coterapeutului, adică a calului, modifică, așadar, nivelul motivațional al terapeutului și dispoziția acestuia, cu efecte pozitive în evoluția clientului. Toate aspectele benefice ale relaționării client – animal (cal) au efecte de lungă durată și în cazul terapeutului. Ne putem imagina cât de important este acest aspect, al stării de bine al terapeutului, pentru ca rezultatele terapiei să fie cele dorite. Sunt îndeplinite, în acest fel, toate condițiile necesare pentru o comunicare cât mai eficientă și o soluționare cât mai rapidă a problemei clientului.

Comunicare reușită
Terapia intermediată de animale are în vedere toate componentele unei relații terapeutice, ce se bazează pe menținerea unui nivel de comunicare ridicat, o eficientizare a timpului petrecut în terapie și un cadru terapeutic securizant, necesar progresului terapeutic, alături de cal, elementul principal al schimbării.

Prezența coterapeutului, adică a calului, modifică, așadar, nivelul motivațional al terapeutului și dispoziția acestuia, cu efecte pozitive în evoluția clientului.